Therapieën

Bij j-kine kan je terecht voor een kinesitherapeutische behandeling of revalidatie voor jong en oud. 


Op deze pagina kan je meer informatie terugvinden over volgende therapeutische handelingen:

Manuele therapie 


Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie en omvat alles wat met de handen uitgevoerd wordt tijdens de behandelingen. 


Er wordt niet alleen gekeken naar de plaats waar de pijn zich bevindt, maar ook hoe deze pijn ontstaan is en wat de gevolgen hiervan zijn. Zo staat telkens het volledige lichaam centraal. Het gewricht, de spieren daar rond, de link met het zenuwstelsel en de rug, de ligamenten,... worden onderzocht.


Een manuele behandeling kan nuttig zijn bij:


- spier- en peesletsels

- ligamenten 

- kruisbanden en meniscus

- gewrichtsproblemen

- nek- en rugklachten 

- zenuwproblemen 

- discusuitpuiling en hernia

- ...


Oefentherapie 


Naast de manuele therapie bestaat een behandeling ook telkens uit oefentherapie. Hierbij gaat de patiënt zelf actief werken om de spieren te versterken, de mobiliteit te vergroten, de houding te herstellen of de pijn weg te werken. 


Door de verschillende materialen in de praktijk kan er niet alleen progressief opgebouwd worden, maar kan het oefenprogramma ook aangepast worden aan de werksituatie, de beoefende sport of het te bereiken doel. 
Blessurepreventie


Sporten gaat vaak gepaard met het ontwikkelen van blessures. Zowel de eigenschappen van de sport als de kenmerken van de sporter bepalen welke blessures en overbelastingen het meest voor komen binnen die bepaalde sport. Dankzij de kennis van deze eigenschappen en de daaraan gekoppelde blessures kan er een op maat gemaakt preventief oefenprogramma opgesteld worden. 


Bij de blessurepreventie wordt er een screening gemaakt op basis van de sporter en de uitgeoefende sport om op deze manier de persoonlijke eigenschappen en werkpunten in kaart te brengen. Door deze werkpunten te bekijken kan er een individueel oefenschema gemaakt worden. 

Dry Needling


Dry needling is een aanvullende techniek voor de spieren over het volledige lichaam.


Binnen de spieren kan er een 'trigger point' ontstaan, dit is een lokale verharding van de spier dat uitgelokt wordt door langdurige belasting, verkeerd gebruik van de spieren of door stress. Dit triggerpunt kan lokale pijn geven, maar kan ook kramp, stijfheid en uitstralende pijn geven. 


De techniek bestaat uit het aanprikken van het triggerpunt met een (heel fijne) acupunctuurnaald. Wanneer de naald het punt bereikt kan er een samentrekking van de spiervezel ontstaan waarna de spier in ontspanning gaat. Na de toepassing van dry needling wordt de spier telkens nog gestretcht om een optimaal resultaat te bekomen. 


Bij langdurige pijnklachten kan het nodig zijn om deze techniek meerdere malen te herhalen. 

Zwangerschapsbegeleiding


1. Prenatale kinesitherapie

Gedurende de volledige zwangerschap kunnen er lichamelijke klachten onstaan. Klachten zoals bekkenpijn, rugpijn, krampen in de kuiten, ... kunnen behandeld worden in de praktijk.

Er worden hierbij niet alleen oefeningen meegegeven om de klachten te verlichten, maar er kunnen ook tips gegeven worden omtrent het correct uitvoeren van de dagelijkse handelingen. 


2. Postnatale kinesitherapie

Na de bevalling herstelt het lichaam zich en kan er oefentherapie opgestart worden om de bekkenbodem- en buikspieren opnieuw te leren gebruiken. De mobiliteit van rug, heupen en bekken worden naar het beginniveau gebracht en de stabiliteit wordt getraind om op deze manier opnieuw vlot en soepel te kunnen bewegen.